Trendkänsliga trendspaningar

Tänkte på det här med att ha näsan i gatan, örat mot rälsen och så vidare. Det är alltid lätt att raljera i efterhand, precis som med väderleksrapporterna. Lätt att vara efterklok och så vidare. Men faktum är att de flesta som tycker sig veta vad som sak hända i framtiden, har nästan alltid fel 50% av gångerna. Vilket då alltså innebär att en apa eller en myra skulle vara lika bra på att förutspå trender som vissa trendorakel. Låt mig ge ett exempel på väldigt generiska förutsägelser som jag plocka upp.

Överdimensionerade halsband, plattångat hår och kilklack med twist syntes på catwalken i den italienska modehuvudstaden.

Detta kunde man läsa på expressen i slutet av förra året.

Inget speciellt dåligt eller negativt med den lilla spaningen, men den är väldigt generisk och bygger dessutom helt på vad några mode designers tycker ska bli nästa mode-trend. För de flesta så är till exempel smycken mer något som inte riktigt följer trender, utan som är av mer tidlös karaktär. Kolla exempelvis den här vigselringen som finns hos en väletablerad guldsmed i Stockholm:

vigselring

Det går inte att säga särskilt mycket om hur den här ringen följer trender i tiden. Den är rätt så tidlös skulle jag vilja påstå. På samma sätt är trendspaningar något som finns till för folk som gillar att gissa och som är nere med kidsen.