Tips inför kräftskivan

Nu när juli har kommit igång ordentligt är det hög tid att börja planera inför kräftskivan i augusti. Kräftskivan är faktiskt en viktig del av vårt svenska kulturarv. Vi har ätit kräftor i landet ända sedan medeltiden, och kräftan har alltid haft en plats på bordet vid kungliga fester. Idag är det dock en mer allmän avslappnad tillställning som mest går ut på att ha kul tillsammans.

Som vanligt gäller fortfarande samtliga tips för en lyckad fest som vi tagit upp tidigare. Men kräftskivan är lite speciell jämfört med vanliga tillställningar, mycket på grund av den nödvändiga huvudrätten.

Att äta kräftor är nämligen en ganska kladdig, spillig och sörplig affär. Alla vanliga regler om bordsskick och middagsetikett flyger därför ut genom fönstret. Av samma anledning kan man inte kräva att gästerna ska klä upp sig mer än nödvändigt, då man nästan garanterat kommer få spad på dem hur man än gör.

Att duka för kräftskivan behöver inte heller vara särskilt komplicerat – det räcker med att täcka bordet i en engångsduk i festens röda eller vita färger. Och bordsplaceringen kan du skriva direkt på duken. Det som dock är viktigt är att det finns rätt attiraljer och bestick för att kunna äta ordentligt. Har du inga kräftbestick brukar det gå bra att använda baksidan av en tesked, och har du ingen kräftknäckare så fungerar nötknäppare precis lika bra. Andra saker som är bra att ha på bordet är till exempel skålar med citronvatten för att snabbt kunna tvätta av kladdiga fingrar, och en rulle hushållspapper är fullt acceptabelt alternativ till servetter, vilka antagligen kommer gå åt rätt fort.

Slutligen så är det smart att förbereda kräftskivan med några roliga snapsvisor, som du gärna kan dela ut till gästerna vid bordet.

Är du bjuden som gäst till en kräftskiva så vill du ju så klart ha en passande present med dig till värden. Tips på bra presenter är till exempel en bok med snapsvisor, en god snaps, och egentligen vad som helst med tema kräfta!

Med dessa tips hoppas jag att du känner dig förberedd inför sensommarens festligheter!