Tips för en lyckad fest

Presenter och fest är som jordgubbar och visprädde. De hör helt enkelt ihop. Så här kommer fem tips du kan ta till dig om du planerar att arrangera en fest så småningom.

Nyckeln till en lyckad fest stavas planering. Oavsett om det gäller en födelsedagsfest, en nyårsmiddag eller något annat festligt tillfälle bör man i god tid börja fundera på praktiska detaljer.

Gästlista

Utan gäster blir det ingen fest, och när man själv står för bjudningen har man alla möjligheter att bestämma vilka som ska komma. Ibland kan man känna sig tvungen att bjuda någon, kanske för att man själv blivit bjuden av den personen tidigare, men så behöver det faktiskt inte vara. Roliga gäster innebär en rolig fest, och man har inga skyldigheter att bjuda personer som man inte vill ha på sin fest.

Tema

Om man väljer ett tema för sin fest underlättar man mycket för sig själv när det kommer till planeringen. Temat kan styra allt från val av musik, lokal, mat, dukning, klädsel och så vidare, och ett genomtänkt tema kommer att uppskattas av gästerna som då märker att man har ansträngt sig lite extra. Om man väljer att satsa på ett tema bör man gå hela vägen så att det verkligen märks, annars riskerar det att bara bli ett konstigt inslag. Tänk dock på att välja ett tema som inte är för svårt eller för dyrt om det till exempel innebär att gästerna förväntas att klä sig efter det. Att kräva att gästerna ska bära rolexklockor är med andra ord ingen bra idé.

Inbjudningar

Att lägga lite extra tid på inbjudningarna kommer garanterat att bygga upp förväntningar hos de inbjudna. Idag skickas många inbjudningar digitalt, men ett brev på posten kan vara en bättre idé eftersom det blir personligare, och man kan dessutom vara mer kreativ då. Text skriven för hand är roligare än ett utskrivet papper, och man kan med fördel göra varje inbjudan unik med namn istället för att satsa på ett massutskick. Inbjudningarna bör även gå i festens tema om ett sådant finns, så att gästerna får rätt känsla från start. Om det finns en dress code ska denna förmedlas tydligt.

Mat och dryck

Gratis är gott, och ett bra sätt att få gäster på bra humör är att bjuda. Bjuder man på middag är mat och dryck en självklarhet, men även på fester utan middag bör man bjuda på dryck och någon form av tilltugg. Det behöver inte betyda att man måste ha en öppen bar, men en välkomstdrink och lite snittar eller snacks är alltid en partyhöjare.

Atmosfär

Att lägga ner tid på att pynta lokalen är ett bra recept för att få gästerna att trivas. För att fylla dansgolvet bör man satsa på musik som människor känner igen. Allt med en refräng som svänger går hem, men om man har ett tema på festen bör man självklart också tänka på att anpassa musiken efter det. Tänk också på att det är man själv som värd eller värdinna för festen som sätter mycket av stämningen, och man har ett ansvar att själv vara på gott humör för att gästerna ska trivas.