Att tänka på när du ger bort en kompaktkamera

Kompaktkameran är en vanlig present som ofta blir uppskattad. Särskilt omtyckt verkar den vara bland de som reser mycket och gillar att föreviga sina resor i bilder.

Vilka egenskaper ska en bra kamera ha?

En bra digitalkamera är idag nästan lika oumbärlig på resan som passet. För att föreviga semesterminnena vill många ha en liten, smidig och enkel kamera som inte är tung att bära på och framförallt kan användas överallt. Till och med yrkesfotograferna lämnar ofta de stora kamerasystemen hemma och reser istället med en liten kompaktkamera som går ned i fickan.

Många stirrar sig blinda på megapixlar när det blir dags att inhandla en ny kamera. Kameratillverkarna använder dessutom gärna antalet megapixlar i marknadsföringssyfte för att tala om hur bra kameran är. Antalet megapixlar är dock inte viktigt för bildkvaliteten. Det kanske var det för 10 år sedan men idag är det andra saker som är viktigt, som optik. Små kompaktkameror har endast plats för små sensorer och när man trycker in 14 megapixlar i en sådan sensor så ökas bildbruset. Så många pixlar behövs faktiskt inte om man bara är ute efter att skriva ut bilder i A4-storlek; i teorin räcker det med fyra megapixlar.

Bilder från en kompaktkamera är alltså inte optimala för att göra stora tavlor av (större än A4), men vill man använda dem till andra fotoprodukter så som, fotoalbum och collage går det alldeles utmärkt. BGAfotobutik.se har fler exempel på fotoprodukter.

Man måste också avgöra om zoomomfång eller bildkvalitet är viktigare. Små kameror med stort zoomomfång måste kompromissa på bildkvaliteten då det är mycket glas som ska klämmas in i ett förhållandevis litet objektiv. Om man till exempel är på safari är det bättre att tumma lite på kvaliteten för att faktiskt fånga bra närbilder på djurlivet.

Välj kamera efter situation

Att skapa en kamera som innehåller alla de egenskaper som man behöver är nog en omöjlighet. Därför är det viktigt att först vara på det klara vad man vill använda kameran till. Den som dyker mycket kanske vill investera i en bra undervattenskamera som också funkar på land, eller också lägga ut lite mer pengar på en modell som kommer med ett undervattenshus. Äventyraren behöver en robust och vädertålig liten kamera, medan strandturisten, som alltid har perfekta ljusförutsättningar, förmodligen inte behöver något mer komplicerat än en standardkompaktkamera.

Den som är van fotograf vill förmodligen även ha manuella inställningsmöjligheter för att kunna ha större kontroll över exponeringen. Detta är dock inget novisen behöver oroa sig för; denne bör istället leta efter en kamera med god automatik. Ju fler situationer kameran har automatik för desto bättre.